fb

Ka kookt volgens Braziliaans WK-recept: Braziliaanse bolinho’s

Mijn jongens en ik zijn blij dat het WK is begonnen. Niet alleen denken we na over onze outfit, ook over de hapjes die moeten worden geserveerd tijdens de wedstrijden. En we hebben een supergoed Braziliaans hapje gevonden: bolinho’s. Kleine knapperige, goudbruine balletjes met een romige bite. Voordat we beginnen met koken, lopen wij highfivend door de keuken. De jongens hebben zin in het maken van de bolinho’s. Snap ik, want die kleine kinderhanden komen mooi van pas bij het maken van de balletjes.

Ingrediënten

  • 150 gr langkorrelige rijs
  • 1 ei, losgeklopt
  • 4 lente-uitjes, schoongemaakt en fijngehakt
  • 70 gr Parmezaanse kaas, geraspt, plus extra om te bestrooien
  • 1 theel. zeezout
  • 1 theel. bakpoeder
  • circa 80 gr bloem, plus extra om uit te rollen
  • klein bosje bladpeterselie, fijngehakt
  • zonnebloemolie of pindaolie om te frituren
  • partjes limoen, voor erbij

Bereiding

Kook eerst de rijst. Doe deze in een pan met 4 dl water en breng aan de kook. Deksel half op de pan en laat de rijst 10 minuten zachtjes koken tot al het water is geabsorbeerd. Haal de pan van het vuur en laat de rijst afgedekt nog een paar minuten stomen. De rijst is iets te gaar en kleverig zodat je er makkelijk balletjes van kunt draaien. Laat de rijst volledig afkoelen.

Voeg ei, lente-uitjes, Parmezaanse kaas, zout, bakpoeder, helft van de bloem en peterselie (houd 1 eetlepel peterselie achter) toe aan de rijst. Meng alles goed tot het mengsel stijf genoeg is om er balletjes van te draaien. Als het te kleverig is, voeg geleidelijk meer bloem toe tot het goed is. Bestuif je handen met bloem en maak balletjes van het mengsel. De balletjes moeten zo groot zijn als een walnoot, ca 30 gram.

Doe olie in een friteuse en verhit tot 180 graden (het vet moet sissen als je er wat rijst in gooit). Bak de balletjes in porties 2-3 minuten tot ze goudbruin zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Houd ze warm terwijl je de resterende porties bakt. Doe de balletjes in warme kommen en strooi de Parmezaanse kaas en wat peterselie erover. Geef partjes limoen erbij.

Het recept is afkomstig uit het boek Brasil! Het Kookboek van David Ponte, Lizzy Barber en Jamie Barber. Het staat boordevol Braziliaanse recepten en is onlangs uitgegeven bij Karakter Uitgevers.

Voor meer WK recepten kun je hier kijken.

Deze blog is eerder geplaatst op www.tym.nl. Tym is een online platform over sport, bewegen en gezondheid voor kinderen van 0-12 jaar. Je kunt hier onder andere blogs lezen en informatie vinden over sportkeuze en motorische ontwikkeling.

Karin van Leeuwen (41) jaar is in between jobs, maar drukker dan ooit. Heeft twintig jaar voor kranten gewerkt en schrijft blogs voor Damespraatjes.  Ze woont samen met Robert Brekelmans en hun twee boenders Bob en Tom in ’t Gooi. Naast schrijven is lezen een grote hobby. De andere passie is sporten; heel wat uurtjes brengt zij door in de sportschool om een spinning-, pump-, of bodybalanceles te volgen. Sinds kort is ze regelmatig op het voetbalveld te vinden om het team van haar oudste te coachen. De andere blogs van Karin op Damespraatjes vind je hier

Lees hier de persoonlijke blog van Karin: www.kaleeuw.blogspot.com

Foto: gemaakt door Tom Brekelmans

 

 

Reageer ook