fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoeveel zakgeld geef ik mijn kind?

De één ziet het als een ware vijand, de ander als het meest belangrijke wat er is: geld. Hoewel geld eigenlijk natuurlijk niet meer dan een verzameling muntjes en briefjes is, heeft het drie belangrijke functies: ruilmiddel, rekeneenheid en oppotmiddel. Omgaan met geld en al haar functies is niet voor iedereen even makkelijk en het is dan ook belangrijk om kinderen van jongs af aan te begeleiden hierin. Veel ouders doen dit door middel van zakgeld. Maar, hoeveel zakgeld is nou normaal?

Jouw kinderen zijn ongetwijfeld een keer uit school gekomen met de vraag of ze meer zakgeld mochten. Lachend wuif je het weg, maar wanneer ze aangeven dat zij veel minder dan hun klasgenoten krijgen ga je twijfelen. Klopt het wat ze zeggen?

Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die zakgeld krijgen in de toekomst beter met geld om kunnen gaan en minder snel in de financiële problemen komen. Neem dit onderwerp dan ook echt serieus. Het Nibud heeft een aantal regels opgesteld waaraan je je als ouder moet houden bij het geven van zakgeld:

  • Geef steeds hetzelfde bedrag op een vast tijdstip.
  • Spreek vooraf af hoe lang je kinderen met het zakgeld moeten doen (bijvoorbeeld een week, maand of kwartaal) en wijk daar niet vanaf.
  • Geef duidelijk aan wat je kinderen wel en niet van het zakgeld moet betalen.
  • Hou in gedachten dat zakgeld geen loon is en ook geen middel om te straffen.

Hoeveel geef ik?
Hoewel dit natuurlijk ook afhankelijk is van je eigen inkomen en de dingen die het kind van het zakgeld moet kopen, zijn er wel een aantal gemiddeldes per week bekend. Het is als ouder verstandig hier goed naar te kijken en voor jezelf te beslissen wat je graag zou willen geven.

Lees ook: Hoe leer je je kind beter met geld omgaan?

Hoeveel zakgeld

 

 

 

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Angie -

Kwam dit toevallig tegen op pinterest en het intrigeerde me wel 🙂 Ik ben 31 en heb zelf voor het eerst zakgeld gekregen rond de tijd dat ik naar het middelbaar ging.. ik kreeg op mijn 12 5 euro per maand.. en zo is dat stelselmatig omhoog gegaan, ik herinner me dat ik 20 euro kreeg op m’n 16e (per maand weerom, ik herinner me dit omdat ik dat dan ransoeneerde om zoveel mogelijk mee uit te gaan.. 5 euro vvk + 2,5 euro drankkaart per keer (wij legden samen met de vriendinnen 😉 + ik dronk weinig, wij gingen uit om te dansen..), tegen dat ik 18 was werd het 50 euro/maand en dan later (op de hogeschool) kreeg ik het kindergeld als zakgeld, dat was dan al 150 euro/maand…
Kinderen heb ik (nog) niet, maar dit kan interessant zijn om weten voor de toekomst 🙂

Reageer ook