fb

Bijzondere manier van afscheid nemen: ballonverstrooiing

Marleen van Beek, 32 jaar, getrouwd met Andreas, moeder van Tim van 7 en Lars van 2.  Ze werkt 32 uur per week als juridisch adviseur. Samen met Andreas heeft zij Laatstevlucht.nl opgericht. Damespraatjes sprak met Marleen over Laatstevlucht en ballonverstrooiingen.

Hoe is Laatste Vlucht ontstaan?

“In 2000 overleed mijn vader onverwachts op vakantie in Noorwegen. Op dat moment kom je in een emotionele achtbaan terecht. Er moet zoveel geregeld worden en je laat je daarbij eigenlijk bij de hand nemen door de begrafenisondernemer. De crematie was mooi. Over de asverstrooiing werd eigenlijk niet of nauwelijks gesproken. De enige opties die gegeven werden waren uitstrooien op het strooiveld van het crematorium of een urn. Op dat moment hebben wij er nooit bij stil gestaan dat er ook nog andere mogelijkheden zouden zijn. Nu, achteraf heb ik daar best wel spijt van. Daar stonden we dan. In de regen, tussen de hoopjes as op het strooiveld. Het was een mistroostige bedoeling waar ik ook geen enkele mooie herinnering aan over heb gehouden. Heel jammer. Pas vele jaren later bedacht ik mij dat dit ook anders zou moeten kunnen. In een Engels televisieprogramma zagen wij een ballonverstrooiing. Dit vonden wij zoiets moois dat wij ons er verder in zijn verdiepen. In april dit jaar besloten Andreas en ik om samen in het diepe te springen en naast ons gewone werk een eigen bedrijf te beginnen. Na een hoop uitzoekwerk (naar de wetten en regels) was Laatste Vlucht geboren.

De bedoeling van Laatste Vlucht is vooral om mensen de kans te geven om op een mooie, speciale manier afscheid te nemen. Het verstrooien van de as zou eigenlijk een mooi moment moeten zijn waar je op een positieve manier op terug kan kijken. Op die manier kan het ook helpen bij het verwerken van het verlies van een dierbare.”

Wat is een ballonverstrooiing?

“Bij een ballonverstrooiing wordt de as van de overledene in een grote (bijna 2m doorsnee) speciale heliumballon gedaan. Dit gebeurt uit het zicht en met een aantal veiligheidsmaatregelen, waardoor de as ook niet vrijkomt als de ballon zou knappen. Als dit klaar is wordt de ballon aan de nabestaanden gegeven. Deze kunnen op hun eigen manier afscheid nemen. Zo kunnen kinderen bijvoorbeeld een tekening aan de ballon vastmaken of kan er door één van de nabestaanden iets gezegd worden. Als zij zover zijn laten zij de ballon vrij. Hoog over het land zweeft de as van de dierbare in de heliumballon naar de wolken. Bij goed weer is de ballon nog zo’n 20 minuten te volgen Als de ballon een hoogte van circa twintig kilometer heeft bereikt zal deze uit elkaar springen, waardoor de as de vrijheid tegemoet gaat en met de wind wordt meegedragen. Van de as zul je niets meer terugvinden. Deze komt in de zogenaamde straalstromen terecht en wordt over de hele wereld verspreid.

Iedereen heeft natuurlijk andere wensen en daarom is de ceremonie helemaal aan te passen aan de wensen van de klant. Zo kan je er natuurlijk voor kiezen om na het oplaten van de ballon het glas te heffen op een goede vlucht. Of misschien wil je dat de kinderen een bos begeleidingsballonnen oplaten. Ook live-muziek, catering en een professionele fotograaf die als herinneringeen mooi fotoalbum samenstelt behoren tot de mogelijkheden. Op die manier is iedere ballonverstrooiing uniek.”

Werken jullie samen met uitvaartverenigingen?

“Op dit moment hebben wij nog geen rechtstreekse samenwerkingsverbanden met uitvaartondernemingen of crematoria. De as wordt dus rechtstreeks door de klant of door de uitvaartbegeleider bij ons gebracht.”

Op jullie website zie je foto’s van een ballonuitvaart op de hei. Is het ook mogelijk om dit in een andere omgeving te doen, bijvoorbeeld op de Dam in Amsterdam, of vanaf de Euromast in Rotterdam?

“Ook wat betreft het tijdstip en de locatie zijn er veel mogelijkheden. De as hoeft niet persé binnen een bepaalde periode verstrooid te zijn. Is er dus een speciale dag waarop de asverstrooiing plaats zou moeten vinden (bijvoorbeeld de geboortedag van de overledene) dan kan dat. De locatie mogen de klanten zelf bepalen. In principe kan alles. Zolang de ballon maar vrij weg kan vliegen en er binnen een straal van 8 km geen vliegveld zit. Zo kan je denken aan een mooie open plek in het bos, op het strand of een bepaalde plek die voor de overledene speciaal is (een voetbalveld, het schoolplein, het favoriete visplekje) Op de Dam in Amsterdam kan natuurlijk ook. Bij de Euromast zal er waarschijnlijk eerst toestemming gevraagd moeten worden, maar ook dat zal geen probleem zijn. Hebben mensen zelf geen idee op welke locatie zij dit zouden willen doen, dan kennen wij zelf natuurlijk ook genoeg mooie plekjes die geschikt zijn.”

Gaat de ceremonie onder elke weersomstandigheid door? Of kan bijvoorbeeld harde wind roet in het eten gooien?

“Weersomstandigheden spelen natuurlijk een rol. Het is voor niemand prettig om in de stromende regen afscheid te moeten nemen en bij harde wind is de ballon zo weg. Een dag van tevoren hebben wij contact met de klant en besluiten we samen of de ballonverstrooiing doorgaat of niet.”

Wat is de meest bijzondere uitvaart die jullie hebben meegemaakt?

“De meest bijzondere ballonverstrooiing tot nu toe vond ik die op de hei, waarvan ook foto’s op onze site staan. Dit vooral omdat er een aantal kinderen bij betrokken waren. Opa was overleden en de ouders hadden aan hen verteld dat opa nu een sterretje in de hemel zou worden. De ballonverstrooiing sprak bij hen heel erg tot de verbeelding. Het klopte precies. Opa zou een sterretje worden en nu ging hij de lucht in. Zij speelden ook hun eigen rol bij de ceremonie. Eén van de meisjes had een mooie tekening gemaakt. En allemaal hadden zij hun eigen begeleidingsballon. Het was ook helemaal niet verdrietig, alleen maar mooi. Zij zwaaiden letterlijk hun opa uit. Echt prachtig. Zelf heb ik nog wel een beeld in mijn hoofd van verstrooiingen die ik graag een keer zou willen doen. Bijvoorbeeld ergens vroeg in de ochtend als het nog een beetje nevelig is op een open plek in het bos. Een cellospeler zorgt voor prachtige muziek, waardoor het geheel een heel mystieke sfeer krijgt. Of een ballonverstrooiing in het donker bij een meer. Er gaan dan lampjes in de ballon en samen met de ballon gaan er een aantal wensballonnen naar boven, terwijl er op het meer kaarsen drijven. Prachtig lijkt mij dat!”

Voor meer informatie kan je terecht op www.laatstevlucht.nl


3 reacties

Rita -

Dit kan inderdaad een hele mooie afsluiting zijn. Ook mooi uitgelegd.

Rikie Boot -

Echt heel mooi!
Ga dit aan mijn dierbaren voorleggen.

trax -

mooi alternatief hoor!

Reageer ook